Добры дзень, госці дарагія!
Дзяржаўная ўстанова адукацыі “Томкавіцкая базавая школа” запрашае вас наведаць этнаграфічны музей “Мой родны кут…”
Пашпарт музея:
Назва музея: “Мой родны кут…”
Профіль музея: Этнаграфічны
Дата заснавання музея: 30 жніўня 2005 г.
Плошча музея: 17, 43 м2
Колькасць раздзелаў музея: 2
1 раздзел: “Прадметы быта”
2 раздзел: “Прылады працы”.
Асноўны фонд музея складае звыш 140 экспанатаў, дадатковы – звыш 34. Фондасховішча адсутнічае, усе экспанаты размеркаваны на сценах, подлозе і сталах.
Маслабойка, або бойка — бандарны выраб, пасудзіна для збівання масла.Спарашы (парнікі, двайнічкі, блізняты) – гліняная пасудзіна з 2 ці 3 гаршкоў аднолькавага ці рознага памеру, замацаваных ручкай.Прас - прылада для прасавання тканых вырабаў. Прас награвалі гарачым кавалкам жалеза (душой) або сыпалі жар.Чыгун (чыгунок) — буйны посуд, гаршчок з чыгуну, пазней таксама з алюмініевага сплаву, круглявай формы, для тушэння і варэння ў печы.Дзежка (блінніца) – пасудзіна для заквашвання цеста на бліны, бардарны выраб.Біклага, баклага — бандарны і ганчарны выраб, пляскатая пасудзіна з двум донцамі ёмістасцю 5—10 літраў у славянскіх народаў.Сукала – пралыда для намотвання (насуквання) нітак на цэўкі. Качалкі - прыстасаванні для разгладжвання тканых вырабаў (бялізны, адзення).Серп — прылада для зрэзвання злакаў і траў, складаецца з закругленага ляза (як правіла сталёвага) і кароткай драўлянай ручкі.Разак – прылада для капання торфу.Начоўкі (ночвы) – карытападобная пасудзіна з шырокім адкрытым верхам. Прызначаліся для мыцця бялізны, прыгатавання сечанай капусты, мяса для каўбас.